Hannie Verhoeven Lichtadvies

Creative

“Ik maak lichtplannen voor particulieren en bedrijven. Met Hannie Verhoeven Lichtadvies krijg je geen saai kantoor met lichtbakken of een woonkamer met standaard lichtpunten in het plafond."

Interview met Hannie Verhoeven


1)Je bent gecertificeerd lichtarchitect en staat ingeschreven in het lichtregister. Wat doet Hannie Verhoeven Lichtadvies precies?

“Ik maak lichtplannen voor particulieren en bedrijven. Met Hannie Verhoeven Lichtadvies krijg je geen saai kantoor met lichtbakken of een woonkamer met standaard lichtpunten in het plafond. Vanaf tekening bedenk ik waar licht moet komen, stel armaturen voor, overleg waar nodig met installateurs/architecten/opdrachtgevers en lever ook de verlichting. Het hele proces begeleid ik van a tot z. Door het maken van een mooi ontwerp verras ik mensen met lichtoplossingen waar ze zelf nog niet aan gedacht hadden.”


2)Is het interieur of de verlichting de grootste sfeermaker in huis?

“Beide! Op het moment dat de verlichting fout is, doe je afbreuk aan het interieur. Je kunt nog zo’n dure designbank neerzetten, op het moment dat je de verkeerde verlichting erbij zet doet het afbreuk aan de bank. Om een goed lichtplan te maken, moet ik weten hoe de ruimte gebruikt wordt. Waar komt de tv, de bank, de zithoek? Blijven de wanden licht of worden ze juist donker, daar moet de verlichting op aangepast worden. Door mij in te leven in de woon- en/of werksituatie van de klant ontwerp ik een lichtplan waarbij het interieur maximaal tot zijn recht komt.”


3)Welke trends zijn er momenteel op lichtgebied?

“Momenteel zie je veel goudkleur, gekleurd glas, ronde vormen en LED kooldraad lampen. De reden waarom je veel goudkleur ziet, is dat ledverlichting over het algemeen wit licht is. De consument ervaart led als koud licht en de kleur goud compenseert dit. Door de binnenkant van een lampenkap goudkleurig te maken, wordt het licht warmer en zachter. Gelukkig is led aan het verbeteren en wordt de kleurtemperatuur en de dimbaarheid steeds beter.


4)Hoe maak je als consument nu de juiste keuze? Je hebt verlichting goed voor het milieu, voor je gemoedstoestand, voor de verschillende jaargetijden.

“Dynamisch licht is momenteel erg actueel. Met kunstlicht kun je daglicht nabootsen, wat met name erg prettig is voor mensen die de hele dag binnen zitten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verpleegtehuizen, kantoren en scholen. Warm licht veroorzaakt dat je slaap krijgt. Van wit licht word je alerter. Er is zoveel keus. Vroeger had een gloeilamp altijd dezelfde kleurtemperatuur en werd het licht-niveau van een lamp uitgedrukt in watt. Door de verandering naar led krijg je een diversiteit aan lichtkleuren. Als je niet uitkijkt dan krijg je een allegaartje aan licht in huis. De hoeveelheid licht drukken we nu uit in lumen. Weet jij bijvoorbeeld wat 470 lumen is? Nee? Heel veel mensen weten het niet. Advies is dus belangrijk.”


5)Waarom de stap naar Leerfabriek KVL?

“Ik werkte vanuit huis en miste het contact met andere ondernemers. Leerfabriek KVL is een professionele, inspirerende omgeving, waar je makkelijk kunt netwerken en in contact komt met anderen. Het huren van een werkplek heeft mij echt iets gebracht. Ik maak onderdeel uit van een inspirerende omgeving en ga iedere dag met plezier naar mijn werk.”


6)Leerfabriek KVL is een werkomgeving die stimuleert tot samenwerking en interactie. Welke interactie ga jij brengen?

“Ik maak snel contact en verbindt mensen met elkaar.