iFourCE

Information Technology/IT

"Toen ik voor mezelf begon, wilde ik graag een unieke naam die vertelt waar ik voor sta: een goed comfort, slimme concepten, een goed klimaat (zowel binnenshuis als voor ons milieu) en als laatste energiebesparend. Toen ik met die woorden aan de slag ging, rolde daar iFourCE uit; i van installations, Four C van comfort, concepts, climate & change en E van Energysaving.”

Interview met Ronnie Verboven


1)In een nutshell waar komt jou passie voor installatietechniek vandaan? En vanwaar de naam iFourCE?

“Als klein jongetje wist ik al precies wat ik wilde worden; net als mijn vader loodgieter en verwarmingsmonteur. Studiekeuze was dus geen probleem, het was een uitgestippelde route. Ik wilde installaties maken, zowel met mijn handen als het ontwerpen ervan. Toen ik voor mezelf begon, wilde ik graag een unieke naam die vertelt waar ik voor sta: een goed comfort, slimme concepten, een goed klimaat (zowel binnenshuis als voor ons milieu) en als laatste energiebesparend. Toen ik met die woorden aan de slag ging, rolde daar iFourCE uit; i van installations, Four C van comfort, concepts, climate & change en E van Energysaving.”


2)Jij bent gespecialiseerd in het ontwerpen van comfortabele, innovatieve en duurzame installaties. Wat houdt dat precies in?

“Comfortabel staat voor prettig wonen, werken en leren. Tegenwoordig zie je dat de focus vooral ligt op verduurzaming. En wordt aan het comfort voorbij gegaan. We hebben veel berekeningsnormen waar we aan moeten voldoen. Maar in de praktijk is niemand ‘standaard’ en voldoet het dus niet altijd aan het gewenste comfortniveau. Uitgangspunt is het comfort verbeteren en vervolgens verduurzaming toepassen. Exact in die volgorde! Want dan heb ik pas echt blije bewoners/gebruikers.”


3)Wat zijn belangrijke trends/ontwikkelingen in de installatiebranche?

“De allerbelangrijkste is stoppen met gas. Je hoort continue in het nieuws het verhaal van Groningen. We zitten midden in een energietransitie van gas naar andere energiebronnen. Het is het bewust worden van hoe jezelf kunt bijdragen aan het reduceren van de CO2 uitstoot, de klimaatverandering. Traditionele CV-ketels zijn bijvoorbeeld nog op gas. Gas is feitelijk nog te goedkoop, waardoor mensen er op blijven hangen. Ontwikkelingen gaan snel, waarbij innovaties in rap tempo elkaar opvolgen. Het daagt mij uit om alert te blijven en kennis te vergaren zodat ik mensen goed kan adviseren . Het is vooral een kwestie van durven en doen.”


4)Als je kijkt naar de installaties op Leerfabriek KVL wat vind je dan okay en wat had je anders gedaan?

“Bij de ontwikkeling van een gebouw als Leerfabriek KVL maak je altijd afwegingen. Soms maak je afwegingen die geld besparend zijn en de vraag is of dat (achteraf) altijd de beste keus is. In de huidige situatie verwarmt en koelt de vloer, aangevuld met verwarming en koeling via het ventilatiesysteem. Als je extra wilt koelen of warmen via de vloer duurt dat zo’n 3 uur. Als je dan in een gebouw zit met mensen met allemaal verschillende temperatuur behoeften, dan is het nooit optimaal. Ik zou het dan ook omkeren, niet de vloer als temperatuurregeling, maar dat je de lucht die ingeblazen wordt kunt, regelen voor verwarming en koeling; dit werkt veel sneller. Dus geen centraal geregelde ventilatielucht vanuit een techniekruimte, maar vanuit elk vertrek.”


5)De allereerste ontmoeting tussen jou en Leerfabriek KVL hoe was dat?

Begint te glimlachen. “Dat was heel leuk. Toen ik me ging oriënteren om voor mezelf te beginnen stond Leerfabriek KVL hoog op mijn lijstje. Na een gesprek met kwartiermaker Ben ten Hove wist ik dit wordt mijn werkplek. Alleen ik was toen nog in loondienst. Eerst maar eens opstarten vanuit huis en kijken hoe het gaat. Maar om vanuit huis te werken, is toch anders. Hier word ik geïnspireerd, kom andere bedrijven tegen en ontmoet leuke mensen. Dat begint meteen al als je binnenkomt. De bouwwereld is een redelijk traditionele sector, daarom is de dynamiek hier op KVL juist afwisselend en erg leuk! Tel daar de authentieke uitstraling van het industriële gebouw bij op en je wilt hier zitten met je bedrijf.”


6)Met welke vraag moeten ondernemers beslist bij jou binnenlopen?

“Ik wil een gebouw ontwikkelen, herbestemmen, een huis laat bouwen of gewoon thuis verbouwen, wandel dan binnen. Ik deel mijn kennis en ervaring graag met je op het gebied van klimaatinstallaties, loodgieterswerk en elektrotechnische installaties. En dat is van installaties tot apparaten die met elkaar communiceren, van sanitair tot toegangscontrole/beveiliging. Alles wat te maken heeft met comfort, innovatie en duurzaamheid.”