Mindbiz

Marketing/Advertising/Sales

“Ik zie mezelf als een ontwerper van bedrijfskundige vraagstukken (visie, strategie, bedrijfsproces, projectplan), een business designer. Niet te verwarren dus met een tekenaar. Doordat ik gebruik maak van visualisaties en storytelling breng ik de kern van het bedrijfskundig vraagstuk terug tot één A4. Ik stel vragen en ik teken het uit."

Interview met Gerrit Draad


1)Mindbiz ontwerpt voor bedrijven de visie, strategie en projectplannen. Hoe doe je dat een visie ontwerpen?

“Ik zie mezelf als een ontwerper van bedrijfskundige vraagstukken (visie, strategie, bedrijfsproces, projectplan), een business designer. Niet te verwarren dus met een tekenaar. Doordat ik gebruik maak van visualisaties en storytelling breng ik de kern van het bedrijfskundig vraagstuk terug tot één A4. Ik stel vragen en ik teken het uit. Om te weten wat ik moet tekenen, moet ik wel de juiste vragen stellen. Wat ik doe, is dat ik mensen hun verhaal teruggeef op 1 A4. Benieuwd hoe ik werk? Bekijk dit filmpje maar eens.”


2)Je gebruikt regelmatig het woord ‘slagroomzinnen’. Wat zijn slagroomzinnen?

“Dat zijn zinnen die bestaan uit veel blah blah woorden. Je ziet ze vaak terug in de visie en missie van een bedrijf. Dingen zoals we zijn innovatief, transparant, duurzaam, je kent ze wel, vaak holle kreten. En daar huren bedrijven vaak ook nog eens een duur communicatiebureau voor in of ze gaan een paar dagen op de hei zitten. De eerste stap om je te onderscheiden is om je visie en missie terug te brengen tot één zin. Durf te kiezen! En als je daar ook nog eens beelden bij kan laten zien, dan is het PATS! Heb lef om het anders te doen. Slagroomzinnen? Nee, liever tekeningen met een verhaal om je vingers bij af te likken.”


3)Je hebt een grote liefde voor sneakers. Hebben we hier te maken met een SneakerHead of zegt het meer iets over de persoon Gerrit Draad?

“Beide! Ik ben een grote fan van Michael Jordan (de koning van het basketbal) en draag al zijn schoenen waar hij op heeft gespeeld. De sneakers bepalen welke outfit ik draag. En ik kijk naar de kleur. De kleur zegt iets over hoe ik me voel. En kleur is belangrijk in mijn tekeningen. Ik gebruik veel geel want dat staat voor mij voor visie en vernieuwing. Een kleur om blij van te worden!


4)De allereerste ontmoeting tussen jou en Leerfabriek KVL hoe was dat?

“Iemand tipte mij en ik dacht: “Wat kan dat nou zijn in Oisterwijk? Het is mooi dorp, maar zit daar nou de grote vernieuwing en creativiteit?” Op een vrijdagmiddag heb ik toch maar kwartiermaker Ben ten Hove gebeld en aan de telefoon ontstond meteen een leuk gesprek. Het antwoord was wel: “We zitten eigenlijk vol, maar kom maar eens langs”. En vanaf het allereerste moment dat ik hier binnenkwam, dacht ik: “Verdomme dit is echt een gave plek!” Alleen het was niet meteen gefixt. Er moest eerst nog geschoven worden met de indeling op de tweede verdieping. En moet je nu eens zien hoe cool ik er met Mindbiz bij zit.”


5)Wat is de link tussen het concept ‘Ambachtsplaats voor creativiTIJD’ en Mindbiz?

“Er komen steeds meer nieuwe ambachten en die evolueren zich hier in de Leerfabriek. Kijk naar Mindbiz; business design is een nieuw ambacht. Vroeger schreven we business plannen, nu tekenen we business plannen. In het begin moest ik hier wel even wennen. Op het eerste oog lijkt het alsof hier veel zakelijke bedrijven zitten. Totdat je de mensen leert kennen. Doordat bijna iedereen werkt achter glas, is het geen zakelijke omgeving meer maar een plek waar je elkaars ambachten/creativiteit letterlijk kan zien. Het is een plek die je uitdaagt om anders te denken, een community van ondernemers. Ik voel me hier als een vis in het water.”


6)Een succes maken van de plek doe je met elkaar. Wat wordt jouw bijdrage?

“Ik ben trots dat ik mensen hier kan ontvangen, dat ik onderdeel uitmaak van deze plek. Deze omgeving is het visitekaartje van Mindbiz. Klanten zeggen: “Wat gaaf hier!” en dan is Mindbiz ook gaaf. Mensen krijgen hier energie. Mijn bijdrage is vooral om te laten zien dat plannen niet saai en taai zijn maar leuk en inspirerend! Uitdagen en prikkelen door de creativiteit en verbeeldingskracht te benutten! En dat begint al wanneer je mijn kantoor binnenstapt. Met mijn boeken, tekeningen en Star Wars pop ontstaat gelijk een mooi gesprek!