Rozema van Schijndel

Food/Beverages

"De mooie smaken van een boon uit Nicaraqua of nieuw Guinea kun je dan niet meer onderscheiden. Alles smaakt hetzelfde. Door lichter te branden, proef je de verschillen. Wij branden zo dat je de unieke smaken van een boon proeft.”

Interview met Jeroen en Jorg


1)Echte koffie komt niet uit Italië! Vertel?

“In de beleving van veel mensen komt echte koffie uit Italië. Wij proberen juist lichter te branden, waardoor de unieke smaken van de boon veel beter naar voren komen. In Italië worden de bonen langer (door)gebrand. De mooie smaken van een boon uit Nicaraqua of nieuw Guinea kun je dan niet meer onderscheiden. Alles smaakt hetzelfde. Door lichter te branden, proef je de verschillen. Wij branden zo dat je de unieke smaken van een boon proeft.”


2)Wat maakt Koffiebranderij Rozema & van Schijndel zo uniek?

“Bij ons ervaar je het ambacht, proef je de unieke smaken van echt goed gebrande bonen en kun je vanaf 4 kilo je eigen blend voor thuis samenstellen. Voeg daar onze vriendelijke glimlach aan toe en je hebt een uniek product waar ze voor om rijden.”


3)Eigenlijk is Rozema & van Schijndel een start-up bedrijf, vanwaar de ommezwaai?

Jeroen: “Het werk dat ik deed, IT strategieën bij Friesland Campina, had ik met twee vingers in mijn neus tot mijn 67ste kunnen doen. Alleen op het moment dat het een automatisme wordt, is voor mij de lol er vanaf. Ik wilde vooral leuk bezig zijn. Met een oud ambacht. Worstendraaier of bierbrouwer had dus ook zo maar gekund. Ik wilde vooral met de oorsprong en de kwaliteiten van een product bezig zijn in plaats van met kosten.” Jorg: “Ik werkte als product designer in een branche waarin het op dat moment niet goed ging. Ik had altijd al ideeën bij het beginnen van een whiskystokerij. Enige nadeel is dat je pas kunt gaan oogsten over 12 jaar. En daar had Jeroen geen geduld voor. Vanuit de ambachtelijkheid, niet te groot, smakelijk en vooral eerlijk en puur ontstond koffiebranderij Rozema & van Schijndel.”


4)Als start-up begin je ook nog eens op een locatie die in de start-up fase zit. Dubbel lef dus! Vanwaar de keus voor Leerfabriek KVL?

“We waren op zoek naar een schuur waar we onze bonen konden branden. Het liefst op Strijp-S. Dat lukte niet! Toen werden we getipt om eens te gaan kijken op Leerfabriek KVL. Eén mailtje verder hadden we kwartiermaker Ben ten Hove aan de lijn. Zo ontstond het idee voor een ambachtelijke koffiebranderij in Kafé Van Leer. Een mooi uithangbord; dat wat er gebrand wordt kun je gelijk proeven.”


5)Jullie zitten in de Passage bij het EKWC. Wat betekent jullie aanwezigheid daar voor Leerfabriek KVL?

“Jullie zitten in de Passage bij het EKWC. Wat betekent jullie aanwezigheid daar voor Leerfabriek KVL? “Als mensen binnenkomen wordt de eerste indruk gevormd bij de koffiemachine van Rozema & van Schijndel. Als huurders wat te vieren of te klagen hebben, vergaderen of gewoon even weg willen achter het scherm, het wordt besproken bij de koffie. Verbinders worden we ook wel genoemd. Men kan hier in alle rust komen werken of juist een actieve workshop volgen. Nu gebruiken we KVL als platform en in de toekomst willen we meer mensen naar het platform trekken vanwege de lekkere koffie.”