Urban Jazz

Architecture/Planning

"Wij zijn niet het buro van ‘u vraagt, wij draaien’. Wat we vaak zien, is dat een architect ontwerpt vanuit een gebouw en een stedenbouwkundige vanuit de ruimte. Urban Jazz verplaatst zich in de mens. Als stedenbouw en landschapsarchitect ontwerpen wij vanuit de vraag wie gaat hier wonen, werken of de ruimte gebruiken? Wij stellen de mens centraal niet het ontwerp."

Interview Jan-Hein Biemans


1)Hoe swingend is Urban Jazz in het componeren van nieuwe stedelijke ruimte?

Lachend: “Zo swingend dat we verrassen. Wij zijn niet het buro van ‘u vraagt, wij draaien’. Wat we vaak zien, is dat een architect ontwerpt vanuit een gebouw en een stedenbouwkundige vanuit de ruimte. Urban Jazz verplaatst zich in de mens. Als stedenbouw en landschapsarchitect ontwerpen wij vanuit de vraag wie gaat hier wonen, werken of de ruimte gebruiken? Wij stellen de mens centraal niet het ontwerp.


2)Wat gaan we daar van terug zien in het studiegebied KVL waar jullie nu bij betrokken zijn?

“KVL is voor heel Oisterwijk; het is de trots van Oisterwijk. Vanuit die invalshoek is Urban Jazz bezig met het studiegebied KVL. Wij bedenken het gebied en de routes zo, dat mensen makkelijk contact maken met KVL en het centrum. En dat doe je door te verbinden, tussen mensen, plekken én routes. Een fietser laten we niet langs maar door KVL fietsen. We gaan het parkeren oplossen en zorgen voor een betere bereikbaarheid van het centrum.”


3)Is Urban Jazz een echt Oisterwijks bedrijf?

“Hoe Oisterwijks ik ben mag je zelf invullen. Ik woon sinds 1997 in Oisterwijk. Met de 19 jaar dat ik in Oisterwijk woon, heb ik wel de passie om Oisterwijk 2x zo mooi te maken. Mijn compagnon Sander Boon komt ook uit Oisterwijk. Samen doen we projecten in Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht, Limburg en natuurlijk Brabant.”


4)Waarom de stap naar Leerfabriek KVL?

“Omdat dit een geweldige plek is. Het zit vol energie. Zo sta ik zelf ook in het leven. Positief! En die positiviteit voel en proef je hier. En dat past zo bij Urban Jazz.”


5)Leerfabriek KVL is een werkomgeving die stimuleert tot samenwerking en interactie. Welke interactie gaat Urban Jazz brengen?

“Creatieve leuke ideeën. Voor mij houdt het bedenken van ideeën nooit op. Neem nou dat leuke recreatiechalet dat nu op het binnenterrein staat. Hoe gaaf zou het zijn om er daar 10 van te plaatsen op het binnenterrein. Oisterwijk trekt veel bezoekers; natuurfreaks, kunstliefhebbers, gastronomen. Hoe leuk is het dan om te slapen op een creatieve, bruisende plek als KVL? Vergis je niet Oisterwijk is klein en denkt groot!”


6)Wat is de link tussen het concept ‘Ambachtsplaats voor creativiTIJD’ en Urban Jazz?

Breeduit lachend: “Het is alsof we op elkaar gewacht hebben. Niets is toeval! Urban Jazz en Leerfabriek KVL passen bij elkaar. Er staat veel leeg vanwege de crisis. Alleen heb ik niks met gebouwen met 4 muren. Ik wil op een plek zitten waar je energie van krijgt. Waar de omgeving je uitdaagt om vrij te denken. En dat is hier! Mijn opdrachtgevers nodig ik graag uit op KVL. Je ruikt vers gebakken brood. Je voelt de dynamiek en het gonst van de creativiteit. Men zit direct in de juiste flow.”