Van der Wiel Architectuur

Architecture/Planning

“Traditionele vormgeving met een modernistisch sausje. Verder vind ik licht belangrijk en een herkenbare vormentaal. Ik heb echt een eigen handtekening. Je kiest voor mij voor hetgeen wat ik maak, niet op basis van budget.”

Interview met Frank van der Wiel


1)Van der Wiel Architectuur! Beleef architectuur! staat op je site. Waaraan herkennen we de architectuur van Frank van der Wiel?

“Traditionele vormgeving met een modernistisch sausje. Verder vind ik licht belangrijk en een herkenbare vormentaal. Ik heb echt een eigen handtekening. Je kiest voor mij voor hetgeen wat ik maak, niet op basis van budget.”


2)Welke architect mag jou vanmiddag nog bellen om samen te werken aan een ontwerp? En wordt het dan wonen, een kantoor of totaal iets anders?

“De naam van de architect vind ik een lastige… Ik ben geen fan van iemand. Ik kijk naar gebouwen die ik mooi vind en niet naar de architect die ze maakt. En wordt het dan wonen, een kantoor of iets anders? In ieder geval geen kantoor… wonen vind ik misschien nog wel het mooiste. Wonen is heel persoonlijk, samen met de mensen creëer je een leefwereld waarin iemand zich thuis voelt. Zowel het wonen als het proces ernaartoe moet een beleving zijn. Ik neem de lastige taken op me zodat het zelf bouwen voor de mensen een mooie ervaring wordt.”


3)Vanuit de mode ben je het gewend: trends die per seizoen veranderen. Hoe zit dat binnen de architectuur?

“Dat is lastig. Je zou mensen net zoals bij de mode best wel eens wat vaker nieuwe architectuur willen aanbieden, maar Nederland is traditioneel ingesteld. Trends zie je veel meer in de openbare ruimte. Een eigen huis bouw je voor jaren en daarom is de verandering in de architectuur ook traag. Het grappige is dat senioren voor veel modernere woningen kiezen dan starters. Senioren hebben het wonen al eens uitgevonden en willen iets aparts. Misschien moet je wonen en het kijken naar gebouwen ook wel leren. De vooruitgang wordt ook tegengewerkt door ontwikkelaars. Kijk maar eens naar de woningbouw hier op KVL. Men kiest voor jaren ‘30 woningen, omdat deze lekker makkelijk verkopen. Ik had de vormentaal van de fabriek erin verwerkt. De fabriek was voor die tijd hartstikke modern door onder andere de kolommenstructuur. Dat robuuste hadden ze door moeten zetten. Wat dit gebouw vroeger uitstraalde had ik graag terug willen zien in de woningen.”


4)Als je kijkt naar de renovatie van Leerfabriek KVL wat vind je dan geslaagd en wat is een complete misser?

“De sfeer is goed behouden en de nieuwe elementen zijn er op een juiste manier in verwerkt. De fabriek is in zijn waarde gelaten. Ik vraag me wel af of de investering niet beter verspreid had kunnen worden? Misschien had het U-gebouw dan ook aangepakt kunnen worden? Kleine dingen vallen mij op zoals dat in het Ledermagazijn aan de ene kant van het gebouw stalen kozijnen zijn geplaatst en aan de andere kant houten. Als je opnieuw kon beginnen zou je met hetzelfde budget misschien wel verder zijn gekomen? Let wel, ik blijf het pand gaaf vinden. Steeds meer mensen komen hier naar toe en dat heeft te maken met uitstraling en beleving. Het wordt gevonden en dat vind ik belangrijk.”


5)“Als ik aan ambacht denk, dan denk ik aan…..?”

“Dat vind ik grappig. Ik zie hier namelijk weinig ambachten terug, behalve misschien de koffiebranders. Er wordt hier gesproken over ambachten in een nieuw modern jasje, maar voor mij blijft ambacht nog altijd iets met de hand creëren. Dan ben je echt gespecialiseerd in één ding, en dat zie je tegenwoordig sowieso steeds minder. Ik denk dat het woord ambacht steeds meer aan het verdwijnen is.”


6)Leerfabriek KVL is een werkomgeving die stimuleert tot samenwerking en interactie. In het klein doe je dit al met de verschillende bedrijven waar je een unit mee huurt. Welke interactie ga jij brengen bij de andere bedrijven?

“Vanochtend heb ik gezeten met Hannie Verhoeven van Lichtadvies. Wij zitten hier allebei al een half jaar maar kenden elkaar nog niet en we zijn aan elkaar voorgesteld door iemand die juist niet op KVL werkt. Samenwerking is gewoon belangrijk, anders kom je er niet. Daarom heb ik mij ook aangesloten bij KVL Leermeesters. Een ander punt waarom ik lid ben geworden is elkaar ontmoeten. Gezelligheid is voor mij belangrijk!”